Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tchoř stepní

19. 1. 2010
Tchoř stepní
Země původu:
Čína, Mongolsko, Rusko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko
Popis:
Tchoř stepní je lasicovitá šelma pocházející původně z Asie, která se však rozšířila přes Rusko až do České republiky.
Vzhled:
Tchoř stepní má většinu těla vybarvenou světle žlutě, zatímco tlapky jsou zbarveny tmavě. Výrazným znakem jsou bílé okraje uší a bílá skvrna okolo čenichu.
Chování:
Typickou lokalitou obývanou tchořem stepním jsou pole, louky a skalnatá území. Naopak v zalesněných oblastech na tento druh tchoře příliš často nenarazíme. Tchoř stepní je teritoriální zvíře, které si své území značí výrazně zapáchajícím sekretem podocasní pachové žlázy. Zápach je natolik silný, že většinou zažene na ústup i predátory, kteří by si chtěli tchořem zpestřit jídelníček a pronikl do českého jazyka přirovnáním "Smrdí jako tchoř".
Potrava:
Tchoř stepní je masožravec, do jehož jídelníčku patří především menší hlodavci, jako jsou myši, hraboši, křečci, krtci, ryby, žáby, ale také králíci. Nepohrdne ani většími druhy hmyzu, přičemž vždy dává přednost čerstvé potravě před mršinami.
Rozmnožování:
Tchoř stepní se páří během jarních měsíců března a dubna. Samice rodí po cca 43 dnech březosti až 8 mláďat. Mláďata se rodí slepá a před dosažením dospělosti v 5 měsících věku umírá až 5 mláďat.