Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marabu africký

  Leptoptilos crumeniferus

Řád: Brodiví,  Čeleď: Čápovití , Rod: Marabu

Velký čáp s nápadným voletem na dlouhém, růžovošedém a téměř holém krku. Kožovitý vak je spojen s nosními otvory, díky tomu ho marabu může nafukovat. Na holé hlavě je mohutný zobák. Vrchní část těla a křídel je  černé, spodní část je bílá. Kolem krku má bílé okruží. Nohy jsou tmavé a dlouhé. Při letu má natažený krk i nohy. Je to dobrý letec, na zemi ovšem vypadá neohrabaně i díky svému nahrbenému posezu. Žije na savanách a stepích i na březích řek a jezer, ale vyskytuje se i daleko od nich.

výška 120-150 cm

rozpětí křídel 220-300 cm

hmotnost 4-8.5 kg

 

Potrava a lov

Marabu je typickým mrchožroutem a od mršin dokáže zahnat díky své velikosti i supy. Je velice žravý. Je to také schopný lovec a zloděj. Loví ryby, plazy, malé ptáky . Dokáže polknout velká sousta o váze až 1kg masa.

 

Výskyt

Marabu se vyskytuje takřka všude jižně od Sahary, kromě Jižní Afriky. Severní a jižní populace částečně migrují k rovníku při nedostatku potravy. Vzhledem ke své hmotnosti létají těžce a pomalu, s využitím teplých vzdušných proudů často krouží až ve výšce 4 000m.

Marabu africký je nejčastěji chovaným marabu v zoologických zahradách.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář